Vodovod su dobili, ali ne i vodu

Mokro Polje i Radučić prije dvije su godine dobili vodovod, sagrađen uglavnom zahvaljujući američkim donacijama. Na svečanom završetku radova bio je i veleposlanik te zemlje, no voda od tada potekla nije. Razlog? Još nije riješena sva potrebna dokumentacija…

Nazdravljalo se i rezale su se vrpce! No tekuću vodu u kući Milka Šimpraga još nema. 83 su joj, ali i dalje mora u kanti donositi vodu od rodbine. Teško vadi – još teže, kaže, nosi.

U obitelji Šimpraga umjesto vodovoda – cisterne.

– Žalosno je i jadno zato što je vodovodna mreža postavljena, vodovod je ispred vrata, a dvije godine se ne možemo priključiti na taj vodovod, rekla je Zdenka Šimpraga.

A vodovod sagrađen većinom američkim donacijama prije 2 i pol godine – nema uporabnu dozvolu.

– Ja bih volio da ne samo ta nego i druge procedure budu malo brže, ali takva je procedura u našoj državi. Ja ne mogu zamjeriti nikome svatko ima neke svoje propise kojih se mora držati, smatra načelnik općine Ervenik Predrag Burza.

A propisi nalažu opsežnu dokumentaciju – koju je općina prikupljala 18 mjeseci. Nakon tehničkog pregleda utvrđeno je da nisu riješili ni imovinskopravne odnose.

– Uglavnom se radi o šumskom zemljištu kojim upravljaju hrvatske šume. Mi smo mislili da će se možda ići na nekakav dogovor Hrvatskih šuma i općine Ervenik, međutim evo oni su prigovorili, izvlaštenje nije provedeno, objasnila je pročelnica Uporabnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije Semira Škugor.

– Nije se ni smjelo graditi bez prava služnosti, kažu u Hrvatskim šumama. Uputili su općinu na Ministarstvo poljoprivrede. Postupak je u tijeku, kad će završiti, iz Ministarstva ne odgovaraju.

I dok postupak prikupljanja papira ulazi u treću godinu – 83-godišnja starica pitku vodu i dalje nosi u kanti. Drugog izbora – u ovoj apsurdnoj priči – ionako nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak