Slavonija se oprostila od Kiće Slabinca

Dok je na Mirogoju trajao posljednji ispraćaj umjetnika, Krunoslava Kiće Slabinca, od njega su se oprostili i njegovi Slavonci. U Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu, Županji, Požegi i brojnim drugim gradovima, odzvanjali su zvuci tambura.

– Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac
– Kićo Slabinac: od šoumena do saborskog zastupnika
– Kićo Slabinac uz HRT-ove tamburaše na usluzi HRTi

U organizaciji Hrvatske glazbene unije na središnjem osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, uz zvuke tamburice Osječani su se u četvrtak oprostili od glazbenika Krunoslava Kiće Slabinca legende tamburaške glazbe.

Kako je izgledao posljednji pozdrav Kići u Osijeku zabilježila je ekipa HRT-Radio Osijeka na svojem Facebook profilu:

Detalje o tamburaškom oproštaju od našeg velikog glazbenika i zabavljača Kiće Slabinca, ali i nekih anegdota iz njegova života, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od njegovih dugogodišnjih suradnika – legendarnog tamburaša Antuna Nikolića Tuce, ton majstora Ivana Vidakovića i Tihomira Slivke iz Hrvatske glazbene unije:

U tamburaškom orkestru sviralo je pedesetak slavonskih i baranjskih tamburaša koji su odsvirali skladbe Otiš’o je s mirisima jutra i Tamburaški rastanak.

– Taj suživot, taj boravak na sceni, tu silnu količinu energije pozitivne, emocije, sjajne glazbe i svega, znači, to je nešto što bih volio da svaki glazbenik, koji želi od glazbe živjeti, proživi, rekao je Tihomir Slivka iz osječke podružnice Hrvatske glazbene unije

Tamburaška legenda Antun Nikolić Tuca, koji je sa Slabincem osnivao njihove prve bendove još u školskim danima, prisjetio se Kićine zabavljačke sposobnosti:

– On je bio šoumen, on časkom napravi neku zbrčkalicu da napravi nešto, da ljudi se malo i nasmiju, a osim toga, znao je i pjevati, to je najbitnije bilo. I, znao je te slavonske pjesme otpjevati na svoj način, baš bećarski, onaj koji je potreban za takve pjesme, istaknuo je Nikolić.

– Osijek je bio iznad svega, to je njegovo djetinjstvo, sve ga je vuklo ovamo. Na koncu konca, i ta suradnja s Bećarima i Mirjanom Primorac, pa to su bili koncerti. Mi smo nekada radili dva koncerta dnevno, a u mjestu u koje bismo došli bio je slavoluk ‘Dobro došli, Kićo’. To je bilo veličanstveno, priča ton-majstor Ivan Vidaković.

– Pamtit ćemo ga po velikom srcu, širokom slavonskom osmijehu i vrhunskoj glazbi uz koju su odrastale generacije. Kićo je uvijek s ponosom isticao Slavoniju, i njegov doprinos tamburaškoj glazbi uistinu je nešto što nas je zadužilo da mu se na kraju njegovog životnog puta poklonimo, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nakon glazbenog ispraćaja na trgu, Osječani su u rijeku Dravu pustili petstotinjak crvenih ruža koje je pripremila Osječko-baranjska županija.

– Odlučili smo se od našega Kiće oprostiti na jedan specifičan način jer specifičan je i život koji živimo u ovoj nevolji koja se zove korona, izjavio je uoči događaja Tihomir Slivka iz Hrvatske glazbene unije.

Koncert i prolazak kolone u fotogaleriji na Facebooku zabilježila je ekipa HRT – Radio Osijeka:

Na osječkom trgu postavljen je i video zid na kojem se izmjenjuju fotografije iz Kićina života, a akciji se priključuju i Županja, Đakovo, Valpovo, Slavonski Brod i mnoga druga mjesta, pa čak i Gospić.

Veličanstven je, unatoč epidemiološkim mjerama, bio ispraćaj – uz zvuke tamburica u cijeloj Slavoniji kojoj je darovao i srce, i dušu….

Pogledajte reportažu iz Regionalnog dnevnika:

Pročitaj izvorni članak