Skulptura koja će nestati u plamenu

Autor: Marko Percan/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

20. 11. 2020.   prije 19 sati

U sklopu programa Međunarodnog kazališnog festivala PUF u Puli postavljena je zanimljiva skulptura visoka šest metara koja će u nedjelju nestati u plamenu.
Na igralištu Društvenog centra Rojc autor Majo Sinožić u četvrtak je izložio skulpturu ‘Araizmi’. Radi se o skulpturi šest metara visine, građenoj od drva papira i kovanog željeza, a predstavlja ženu sa ‘štafetom’, odnosno kotačem sudbine u ispruženoj ruci i srpom u ruci koju skriva iza leđa.

– Naziv ‘Araizmi’ kreiran je iza lokalnog izraza starih Puljana ‘Ara ga!’ što znači ‘Vidi ga!’. Tema problematizira položaj čovjeka čiji je suštinski život oduzet od njega samoga različitim –izmima, ističu organizatori

Unutarnja struktura predstavlja okosnicu s naglašenim energetskim točkama svjesnosti čije središte čini srce omotano zmijom od bodljikave žice.

– Skulptura je ispunjena je simbolima –izama našeg doba koji će u performansu u nedjelju, 22. studenog u 19 sati biti zapaljeni s cijelom skulpturom i nestati u plamenu. Ostat će samo okosnica, tj. bit, a sve lažno će izgorjeti, stoji u najavi.

U sklopu programa izvedena je i intervencijom u prostoru ‘Vis major; bad romance: good morning Mr. Dirac’ umjetnice Dragana Sapanjoš. Program 26. PUF-a nastavlja se u nedjelju u Titovom parku gdje će Antonio Grgić održati participativni glazbeni performans ‘Spomenici sviraju’, a u večernjim će satima u unutarnjem dvorištu Rojca DB Indoš – kuća ekstremnog muzičkog kazališta izvesti predstavu ‘Doktor Faustus br. 14 – šahtofonija za dvije lude lutke’.

Detalje o skulpturi koja će u nedjelju gorjeti, te drugim programima festivala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od Branka Sušca, umjetničkog direktora PUF-a:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak