Rolls-Royce s dna mora

U podmorju, nedaleko otoka Rivnja, pronađen je vrlo vrijedan i rijedak motor. Riječ je o motoru aviona, koji je pokraj Rivnja okončao let, a padobranima proteklih dana, dignut na površinu.

Redovnim arheološkim pregledima mora i podmorja, uočen je motor, kojega mještani pamte odavno, kao mogući dio možda nekog davno potonulog broda.

– Međutim, konzultiranjem Radovana Živanovića, stručnjaka za povijest zrakoplovstva, saznali smo da je riječ o avionskom motoru i to o jednom vrlo zanimljivom tipu, to je Rolls-Royce Merlin, koji je bio ugrađivan u zrakoplove tipa Spitfire i Harichen u najvećem broju, govori Luka Bekić, voditelj Međunarodnog Centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Motor vodi arheologe u priču, o životu pilota i putanji leta.

– Vrlo je vjerojatno da je ovo riječ o zrakoplovu Hariken mk4 koji je dana 10. rujna 1944. godine, napao njemačke položaje, odnosno brodove u ninskoj laguni, međutim. S obzirom da se na navedenom području nalazila i njemačka obalna bitnica, koja je raspolagala protuzračnim topovima, navedeni zrakoplov je srušen. Pilot koji je upravljao tim zrakoplovom, bio je narednik Michael Gerhauter, koji je nakon sat i pol vremena što je proveo u moru, spašen. Tako da je hidrozrakoplov tipa Catalina, s Visa došao po njega već nakon 7 dana,  navedeni pilot je već bio u nekoj drugoj akciji, govori Jurica Vučetić, istraživač vojne povijesti.

Nakon otkrića, pokrenuta je arheološka kampanja vađenja motora.

– U trenutku kad izađe van, moramo skinuti padobrane da ne drže vodu, da ne dodaju teret, ističe Đani Iglić, ronilački klub “Sveti Roko”, Bibinje.

Vađenje je, dakako, proteklo u najboljem redu.

– Nakon toga, odlučili smo da je riječ o predmetu koji ima zanimljivu povijest i da bi bio vrlo vrijedan izložak u našem prezentacijskom centru koji će se sad urediti kroz dvije godine u bivšoj crkvi Svetog Nikole, govori Luka Bekić, voditelj Međunarodnog Centra za podvodnu arheologiju u Zadru. 

– Motor je zaprimljen u radionicu i u prvoj fazi detaljno smo fotodokumentirali zatečeno stanje. Reagirali smo brzo da se predmet ne osuši, što je jako bitno kad se metalni predmet izvadi iz mora i zamotali smo motor u mokri tekstil, dok ne izradimo bazen koji će biti točno njegovih dimenzija, govori Antonija Jozić, voditeljica Odjela konzerviranja i restauriranja u Međunarodnom Centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

– Provedbom programa podvodnog arheološkog pregleda, uspjeli smo pronaći ovako vrijedan nalaz. To potvrđuje kolika je zapravo vrijednost i koliko je bitno provoditi takav jedan program, sustavni od strane nas arheologa. Naš zadatak je da osluškujemo priču, koju takav predmet priča i da ga prezentiramo javnosti i sačuvamo za buduće generacije, govori Roko Surić, voditelj podvodnog arheološkog pregleda Zadarske županije, podvodni arheolog.

Motor i njegova priča bit će tako dio buduće arheološke građe.

– Vrlo zanimljivi nalaz, ne samo zato što je ovo jedini Merlin, koji je pronađen, a da je sudjelovao u nekim borbama u Drugom svjetskom ratu ovdje, nego i cijela priča koja stoji iza tog motora. Zna se i ime pilota i cijeli neki pozadina iza toga koja će biti istražena i tako prezentirana javnosti, govori Bekić.

Pilot je živio još dugo nakon pada u more.

– I doživio je duboku starost, umro je 2002. godine na Malti, tako da nažalost ne možemo stupiti u kontakt s njim i doznati možda još neki sadržaj priče, govori Jurica  Vučetić, istraživač vojne povijesti. 

Kontaktirat će, kažu njegovu obitelj, i tako krenuti u potragu ka detaljima priče.       

Pročitaj izvorni članak