Prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida

Isprintani reljefni, 3D modeli detalja katedrale i NFC tehnologija

Foto: Dnevnik / HTV

“UNESCO FOR ALL”, ili UNESCO za sve! – europski je transnacionalni projekt predstavljanja baštine pod zaštitom UNESCO-a slijepim i slabovidnim osoba. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, sada i oni mogu doživjeti ljepotu UNESCO-ovih spomenika, primjerice glasovite šibenske katedrale.

Isprintani reljefni, 3D modeli detalja katedrale i NFC tehnologija – za novi doživljaj remek-djela Jurja Dalmatinca!

– Nama je vid na prstima, ono što se kaže. I uz pomoć pipanja i sluha, doživimo ono što vi vidite očima, kaže Tiho Jurković, Udruga slijepih i slabovidnih Šibensko-kninske županije.

– Drago nam je da napreduje tehnika i na ovom području kulture i turizma. Zadnje vrijeme se i mi slijepi pojavljujemo na tom području, što nam je novo. Dosad nismo bili uključeni. Ali evo, rade se velike prilagodbe za ovu populaciju, rekao je Darko Juras, tajnik Udruge slijepih i slabovidnih Šibensko-kninske županije.

Prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida – cilj je europskog projekta UNESCO4ALL.

– Riječ je o četiri lokacije koje su se interpretirale: Alhambra u Granadi, sv. Ivan u Rili, katedrala sv. Jakova u Šibeniku i Akvileja u Italiji. rekla je Ileana Kurtović, Tiflološki muzej u Zagrebu.

Ostale će UNESCO-ove lokacije predstaviti Tiflološki muzej u Zagrebu. A Interpretacijski centar Civitas Sacra, posvećen šibenskoj katedrali – i sam je u velikoj mjeri pristupačan slijepim i slabovidnim osobama.

– Na ulazu u svaku prostoriju posjetitelji mogu na Brailleevom pismu pročitati kako se prostorija u koju ulaze naziva i što mogu očekivati u njoj. Osim toga, imamo nekoliko eksponata koji onu mogu taktilno doživjeti, rekla je Antonia Milković, Civitas Sacra – Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova.

O uspjehu ovoga projekta ovisi hoće li ova tehnologija naći svoje mjesto i u drugim područjima. Šibenčani oštećena vida već su pokazali – palac gore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak