Odisejev otok ide korak naprijed

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

12. 11. 2020.   prije 6 dana

Nacionalni park Mljet – najstarije morsko zaštićeno područje na Sredozemlju – slavi 60. rođendan. Privlači ljubitelje prirodne i kulturne baštine.

Čarobni Odisejev otok poznat je po fenomenu slanih mljetskih jezera jer su oni solinskim kanalom spojeni sa otvorenim morem. Svakih 6 sati kad je plima more ulazi u jezera, a svakih 6 sati izlazi. Tad se stvara struja ispod velikog i malog mosta, priča voditeljica Odjeljka za turizam i marketing NP Mljet Diana Dabelić.

– Nama je važna poruka koju oni dobiju u Nacionalnom parku, kako od nas tako i od stanovnika  – da je ovo područje posebno. Da imamo endeme kojih nema nigdje drugdje na svijetu – od jezera do šume. Naime, upravo je na Mljetu naočuvanija i nazaštićenija šuma hrasta crnike, objašnjava ravnatelj NP Mljet Ivan Sršen.

Sve će to posjetitelji moći saznati u budućem interpretacijsko izložbenom centru Gustjerna na Velikom jezeru. Finacira se iz europskih fondova, a trebao bi biti gotov do trećeg mjeseca iduće godine i biti spreman za sezonu 2021., najavljuje Sršen.

U suživotu sa zaštićenim područjem živi 350 stanovnika nacionalnog parka. Pa je poboljšanje infrastrukture važno za dobrobit lokalne zajednice, ali i održivi razvoj otoka. Obnovljena ekološka brana u Solinama zaustavlja prodor smeća u jezera. Ulaže u poboljšanje infrastrukture – obnavlja se šetnica oko Velikog jezera, otočić je spojen na kanalizaciju, a voda je dovedena s kopna.

Inače, ove je godine zbog pandemije ostvareno tek 25 % prošlogodišnjega turističkog prometa. No masovnost ionako nije prioritet. Važno je posjetiteljima predstaviti prirodne, kulturne, tradicijske vrijednosti. Diana Dabelić naglašava kako NP Mljet ima preko 200 km pješačkih staza tako da posjetitelji uživaju u pješačenju, vožnjom biciklom oko jezera i provode vrijeme na najvalitetniji način.

U to smo se uvjerili i sami, nije potrebna prevelika kondicija za penjanje na Montokuc. Nalazi se na 252 metra nadmorske visine – nije najviši mljetski vrh, ali je na sjajnoj lokaciji. Ima dvostruku ulogu – vidikovac je za turiste i promatračnica za vatrogasce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak