Mišljenje s tržnice: Sve što se uvozi je GMO

Zagrebačka tržnica Dolac

Foto: Kod nas doma / HRT

Nemir na zagrebačkom Dolcu. Mali poljoprivrednici uznemireni, što će biti sa sjemenom i autohtonim sortovima. Prodavačice kažu: Možemo samo za vlastitu upotrebu, ali ne smijmo to povrće prodavati na klupi.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac – prava rasprava. Male poljoprivrednike, prodavačice, ali i kupce uznemirili su vijesti o tome kako će izgledati Zakon o sjemenu…

– Kako je krenulo, još ćemo i banane uzgajati u Zagrebu…

– Više ne možemo iz vlastitog sjemena uzgajati povrće, flance, možemo jedino za svoju vlastitu upotrebu, ali ne smijemo to povrće prodavati na klupi. Ljudi čuvaju svoje sjeme. Tražili su da se to sprema u banku sjemena, a u banci sjemena nalazi se samo 18 i sorti naših starih proizvoda, sjemena. Nema više, samo 18. Njima nije jasno zašto, kaže jedna od prodavačica i pokazuje peršin izgojen iz vlastitog sjemena.

– Kako se dolazi do toga? U proljeće prerasta, odlazi gore, stabiljka cvjeta, stvara se čahura i u njoj sjeme koje se pobire. To je sjeme puno bolje, sigurnije i kvalitetnije nego ono koje se kupi u sjemenari. Gledala sam jedan proces i ostala sam zapanjena. U dva i pol sata iz bazena iz sjemena kroz cijevi izađe gotovi flanac, dok za naš prirodni, kad ga sadite, treba dva i pol do tri mjeseca. Za naše sjeme dovoljno je samo obično, prirodno gnojivo i zemlja. Napraviš lijehu, posiješ i ono raste. Dok za njihovo moraju ići kristaloni i dodaci, nekakve prehrane, kao i antibiotici za životinje. Sve što se uvozi, to je sve GMO rekla je.

– Jadni su oni ako oni to zabrane, bit će sve GMO, to je Monsanto varijanta, tako se preuzima svijet,nećemo imati ništa domaće, stare sorte treba njegovati, voće i povrće više nema okusa – smatraju kupci.

– Njima više vrijedi to što uvezu nego od našeg malog čovjeka koji se muči, koji je proizveo, koji ima i koji se muči sa svojim sjemenom. Žalosno, ali istinito – poruka je prodavačice.

Iako se na Zakon o sjemenu čekalo punih 15 godina nacrt je podignuo pravu buru u javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak