Međimurski HGSS za pomoć Sisačko-moslovačkoj županiji

Autor: Jasmina Grbavec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

13. 01. 2021.   prije 16 sati

Među prvima koji su stigli na potresom pogođena područja bili su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Otada u timovima odlaze u Sisačko-moslavačku županiju kako bi iz dana u dan pomagali unesrećenima.

Vukovar za Banovinu
Posljedice potresa – najnovije informacije
Jakominić: Sustav je na Banovini trebao brže i bolje reagirati

U prvim satima nakon razornog potresa ključno je bilo pronaći osobe pod ruševinama.

Tog su dana ova i druge njuškice locirale šest osoba. Gospodin Miodrag Novosel među prvima je stigao u Petrinju.

– Svaki tim je dobio svoj zadatak, ne znajući što ga čeka na terenu, uglavnom se ulazilo u nepristupačna područja u tom djelu gdje osim nekakvih terenskih vozila se nije moglo doći do ljudi, a trebalo je reagirati što prije, rekao je Miodrag Novosel, tajnik HGSS-ove stanice Čakovec.

U ovoj, kao i svim dosadašnjim akcijama, organizacija je pola posla, kaže Nikola koji je aktivan član čakovečke stanice punih sedam godina. Podijeljeni su u dva tima – logističare i “visince” koji otklanjaju opasne dimnjake ili pak oštećene zvonike sakralnih objekata u čemu je i sam sudjelovao.

– Na dan mislim da je nekakav prosjek skidanja oko 60-70  dimnjaka. Potresi cijelo vrijeme tresu. Logistika svim nemoćnim ili onima koji nemaju prijevoz do grad donosi stvari, od hrane pa sve do lijekova, govori Nikola Želimorski, član HGSS-ove stanice Čakovec.

Od njih se očekuje da budu čvrsti stupovi na terenu – stoga nema mjesta panici i strahu.

– Pokušavamo što je moguće više pomoći tim ljudima i biti čvrsti, biti zabavni u nekim situacijama. S klincima malo popričati. Ja sam odrecitirao pjesmicu jednoj curici. Pokušavamo izvući iz svega toga nešto najbolje, naglašava Nikola.

Po mraku, snijegu, tijekom poplave ili potresa. Uvijek na raspolaganju – svima nama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak