Legenda s dna mora

Jedna od najljepših jadranskih olupina grčki je brod Peltastis u akvatoriju nedaleko Šila na Krku. Stotinjak metara od obale, na dubini od 32 metra dom je mnogim morskim životinjama, te idealan za ronjenje svih kategorija ronilaca. Redovito ga obilaze klubovi iz Šila, Krka, Selca i Crikvenice. Leži pramcem okrenut prema obali otoka Krka.

– On stoji ravno kao da plovi, baš je imao pegulu. Da je išao 50 m lijevo ili desno, bio bi se nasukao. Udario je u jedinu stijenu tamo koja nije duboka, a dno je na 30 metara, rekao je Boris Jelenović, vlasnik Ronilačkog centra “Neptun” Šilo.

Mještani još uvijek pamte noć kada je dospio na dno. Orkanska je bura puhala više od 150 kilometara na sat, kaže Ivo Car koji je tada bio 14-godišnjak zaljubljen u more.

– Uvijek se sjetim brodoloma kad je bura, kad puše bura, na moru brodoloma, rekao je Car.

Brod je bio na putu prema Rijeci. Krenuo je iz Svetoga Jurja, oglušio se na zabranu isplovljavanja zbog bure.

– Međutim, imali su jednog bolesnog mornara i svakako su htjeli doći do Rijeke, jer je u Rijeci postojao još jedan grčki brod na vezu koji je imao liječnika. Kapetan se odlupio da bi ipak se probio do Rijeke, naravno, jaka bura ga je cijelo vrijeme pratila na kraju se usidrio ispred Selaca i stajali su tako tu priko, dodaje Jelenović.

Bura je bila toliko jaka da iako je bacio dva sidra s lancima i upalio motore kako bi ostao na mjestu, bura ga je nosila, čega njegova posada vjerojatno nije niti bila svjesna.

– Znači, sa 2 sidra i po 200 m lanca, brod je usprkos vožnji motorom polako išao prema Krku. Kad je došao između Klimna i Šila udario je u stjenu, napravila se rupa i brod je počeo tonuti. To je bilo u 4, ili 5 ujutro. U tom momentu, taj kapetan, Theodoras Belesis je naredio da se svi bace u more i pokušaju spasiti, kaže Jelenović.

A naredio je posadi i da ga svežu za kapetanov most, kako bi, kao što tradicija nalaže, potonuo sa svojim brodom. I tim je činom ušao u legendu. A bura je bila sve jača.

– To je bilo jedno strašno nevrijeme, takvo nepamtljivo nevrijeme je bilo da se nije vidjelo ni Crikvenice čak, koliko je bura bila jaka, velika, ali moj nonić pokojni, mi smo kraj samog mora i on je s prozora gledao u more i njemu se napravila neka svjetla, rekao je Car.

I ta svjetla koja je djed vidio na samo trenutak, odredila su sudbinu nekolicine pomoraca.

– Kad je on to meni rekao da je tako nešto vidio onda sam ja odmah krenuo prema prvoj uvali da idem prema Klimnu da vidim ako je negdje neko bro nastradao i onda sam pomalo pješke išao prema Klimnu i najedanputa u jednome grmu sam spazio čovjeka, dodaje Car.

Ovome 66-godišnjaku su i danas oči ispunjene suzama kada se sjeti promrzloga grčkoga pomorca. A nakon što se oporavio – Grk je otišao. Vjerojatno želeći zaboraviti Jadransko more, Podvelebitski kanal i Kvarner. Iako razumije, Ivo koji je proživio i doživio mnogo toga u svojih 27 godina plovidbe, ima veliku želju vezanu za taj događaj koji ga prati cijeli život. Želi vidjeti Grka pomorca kojemu je spasio život.

– To bi mi bila najljepša uspomena u životu, kad bi mi on došal i rekao evo mene Ive, tvoj, tu sam kod tebe. Ja bi rekao, svaka ti čast, sretan budi i dalje, ističe Car.

A tu, kobnu noć, preživjela su samo četiri pomorca. Svi teško ozlijeđeni sa smrzotinama. More je uzelo 8 života. I od tada, od te 1968. godine, svake godine mještani bacaju vijenac u more kao spomen na 8 pomoraca. Iako žive uz more, od mora, kažu, more je snaga, snaga koja daje, ali i uzima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak