Donacijski koncert benda Silente

Iako im na dan velikog potresa nije bilo lako svirati i pjevati, Silente je održao dugo najavljivani donacijski online koncert za opremanje multisenzoričke sobe za djecu s poteškoćama u razvoju. Uoči koncerta najavili su kako će sva dodatno prikupljena sredstva ići u fond za pomoć mjestima pogođenim potresom.

Online donacijskim koncertom benda Silente završena je akcija dubrovačkih Rotarijanaca kojom je prikupljeno 140 000 kuna za opremanje Snoezelen sobe za djecu s poteškoćama u razvoju. Istodobno je osigurano i dodatnih 40.000 kuna za pomoć Petrinji i okolnim mjestima stradalima u potresu.

– Često kažem da se stvarno osjećamo povlaštenim što možemo pomoć. Teška su vremena – kaže Tibor Karamehmedović, gitarist i autor pjesama, Silente.

Koncert je pratilo 450 gledatelja. Cijena ulaznice je bila 100 kuna.

– Inicijativa nam je bila da napravimo nešto dobro u ovim vremenima. Evo svakodnevno mi vidimo da se suočavamo s velikim izazovima u ovoj godini, da li je to pandemija, da li su to potresi – dodaje Vjekoslav Kobešćak, v.d. predsjednika RSC Dubrovnik Jug.

Naime, u dubrovačkoj Osnovnoj školi Lapad ove je godine otvoren Odjel djelomične integracije namijenjen učenicima s poteškoćama u razvoju.

– Svjedočimo sve većem broju učenika, odnosno djece koja imaju motoričke teškoće, djece iz autističnog spektra, govorno jezičnih teškoća i djece s nekakvim poremećajima u ponašanju – otkriva Nikolina Soko, ravnateljica OŠ Lapad, Dubrovnik.

Kako bi im se čim više olakšao rad i razvoj ovu je učionicu potrebno prenamijeniti u multisenzoričku sobu koju će sva dubrovačka djeca s poteškoćama moći koristiti samostalno, “uzimajući” podražaje koji su im u određenom trenutku potrebni.

– Unutar takve sobe će se nalaziti razne ljuljačke, svjetlosni snopovi, taktilni zidovi, također podloge na podu će biti nešto drugačije, težinski prsluci – brojna pomagala koja mi unutar redovnog sustava nažalost nemamo – objašnjava Ivana Klarić Ivančić, stručna suradnica – socijalna pedagoginja OŠ Lapad, Dubrovnik.

Tako je “online za pravu stvar” postignut cilj. I više od toga…

Pročitaj izvorni članak