Ciklus Nadarevićevih filmova u Tuškancu

Mustafa Nadarević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zagrebačko kino Tuškanac od 24. do 28. veljače prikazuje osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu.

Program se otvara u srijedu filmom Emira Kusturice “Otac na službenom putu” (1985), nagrađenim u Cannesu, a uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč. U toj oporoj obiteljskoj drami, smještenoj u pedesete godine u Sarajevo, uz Nadarevića glume Miki Manojlović, Mirjana Karanović i Mira Furlan. 

U četvrtak slijedi “Mala pljačka vlaka” (1984) Dejana Šorka, koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Film je osvojio nagradu publike na pulskom festivalu, a te je godine bio i jedan od omiljenih u kinima.

Iste večeri na programu je i “Priča iz Hrvatske” (1991) Krste Papića, film koji upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a na pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film te nagradu publike.

Priča iz Hrvatske

Foto: Kino Tuškanac / HRT

Za petak je najavljen “Gluvi barut” (1990), ratna drama Bahrudina ‘Bate’ Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, adaptacija istoimenog romana Branka Ćopića. Mustafa Nadarević i Branislav Lečić su za uloge u tom filmu nagrađeni na festivalu u Moskvi.

Slijedi “Kod amidže Idriza” (2004) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama. 

– Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok, ističe se u najavi.

Gluvi barut

Foto: Kino Tuškanac / HRT

U subotu je na programu ” Miris dunja” (1982) Mirze Idrizovića, romantična ratna drama nagrađena Zlatnom arenom za najbolji scenarij, koja se opisuje kao “suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije”.

 “Tuškanac” iste večeri donosi i film “Već viđeno” (1987) Gorana Markovića, nagrađen s pet Zlatnih arena, koji je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena.

Već viđeno

Foto: Kino Tuškanac / HRT

Program završava “Glembajevima” (1988) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže, hrvatski filmski klasik. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

Ulaz na filmove “Mala pljačka vlaka”, “Priča iz Hrvatske”, “Glembajevi” je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Pročitaj izvorni članak