‘Barokerica’ Laura Vadjon slavi 25 godina rada

Barok je njezino omiljeno glazbeno razdoblje, a ona je prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini i tijekom čitave karijere ustrajala je na promoviranju i izvođenju klasike na starim povijesnim instrumentima – ona je Laura Vadjon.

Sinoć je u dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu u tradicionalnom ciklusu ‘Vivant professores’ Vadjon obilježila 25 godina rada na Muzičkoj akademiji.

Zahvaljujući talentu, upornosti i entuzijazmu, a možda i njezinoj baroknoj violini iz 1751. godine Laura Vadjon vodeće je ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

– Ovo je jedna ljubav i strast koja traje već 25 godina, ali nepresušan je izvor, vrelo opusa koje su nam barokni kompozitori ostavili. Ostavili su još puno, puno toga što želim odsvirati, što želim raditi, što želim proći sa svojim studentima, kaže Laura Vadjon.

Od 1999. prva je violina Hrvatskoga baroknog ansambla s kojim neumorno koncertira u zemlji i inozemstvu, redovito surađujući s nizom najvažnijih imena svjetske barokne glazbene scene, pa za sebe voli reći da je barokerica, a sinoćnjem je koncertu dala ime – ‘BaRock’N’Roll’.

– Meni se čini da barok kao razdoblje i ova glazba kojom se bavim, ja i moji kolege, jako dobro korespondira s današnjim vremenom. Stara glazba donosi kraće misli, jezgrovite, koje se brzo mijenjaju, a takvo je i današnje vrijeme, sve je instant, komentira Laura Vadjon.

U slavljeničkom koncertu na Muzičkoj akademiji, koji je pripremila s orguljašem i čembalistom Pavlom Mašićem, čuli smo presjek talijanskog i njemačkog barkonog stila iz pera njoj najdražih kompozitora.

– Kao student sam prošao kroz njenu klasu komorne glazbe i nekako sam rastao kroz sve one projekte koje je ona radila, a koji su – ja bih rekao – vrlo jasno oblikovali našu sredinu, smatra Pavao Mašić.

Pred Laurom Vadjon još je mnogo izazova i planova, a jedan od njih je da se na Akademiji otvori zaseban odjel za ranu glazbu.

Pročitaj izvorni članak